Literatuur
- "Werkgroep legt fietsroutes voor door binnenstad". In: Utrechts Nieuwsblad, 02-03-1976, blz. 2 (De voorstellen zijn ingediend door de Werkgroep Herstel Leefbaarheid Oude Stadswijken en de afdeling Utrecht van de Eerste Enige Echte Nederlandse Feitsersbond. Fietsers moeten door de Utrechtse binnenstad kunnen rijden langs vier speciaal voor hen gereserveerde hoofdroutes. Het zogenaamde 'drukke kruis' loopt van west naar oost via Lange Viestraat, Potterstraat, Neude, Janskerkhof, Nobelstraat. Van noord naar zuid via Zeedijk, Oudegracht naar het Ledig Erf. Het 'rustige kruis' loopt van west naar oost vanaf het station langs de Mariaplaats, Zadelstraat, Servetstraat, Domplein, Voetiusstraat, Pieterskerkhof, Muntstraat naar de Nobelstraat. Van noord naar zuid over de Noorderbrug, Wijde Begijnestraat, Boothstraat, Janskerkhof, Achter Sint Pieter naar de Nieuwegracht. Daarnaast zijn aanvullende fietsroutes nodig om te komen tot een efficiënt werkend fijnmazig fietsnet. De exclusieve fietsroutes moeten worden gekenmerkt door de afwezigheid van autoverkeer, fietsverkeer in twee richtingen, voorrang voor fietsers op kruisingen, de afwezigheid van brom- en snorfietsen en de aanwezigheid van veel fietsklemmen. Als bijkomend argument geldt dat het 'rustige kruis' de fietser in staat stelt om te genieten van de Utrechtse monumenten. "In heel Nederland is er nauwelijks een monumentalere mogelijkheid te bedenken om een stad beter te leren kennen" volgens de opstellers van het fietsplan, dat zij naar de Utrechtse gemeenteraad hebben gestuurd)
- "Uitvoering ENFB-plan zal van Utrecht echte fietsstad maken. Situatie in stad voor fietser vaak gevaarlijk". In: Utrechts Nieuwsblad, 27-02-1991, blz. 15 ("Een netwerk van snelle, veilige en comfortabele fietspaden en meer stallingen, vooral bij het station." De fietsersbond presenteerde 26-02-1991 de nota 'Utrecht fietsstad'. "Rotteveel: 'Op een aantal plaatsen moeten nieuwe verbindingen komen. Tussen Lunetten en De Uithof bijvoorbeeld. En tussen het Moreelsepark en de Croeselaan. Dat zou een brug moeten worden, ja. Een prachtig gezicht'. Ook wordt gedacht aan snelle fietspaden langs bijvoorbeeld spoorbanen en kanalen")
- "Route met rode stippen". In: Utrecht Dichtbij (huis-aan-huisblad), 24-04-2013, blz. UTR.1421.3 (Met rode en witte stippen [promoot de gemeente Utrecht de 'Herenroute', die aanbevolen wordt als hoofdfietsroute van oost naar west)
- "Opening van nieuwe fietsroute Lunetten". In: Utrecht Dichtbij (huis-aan-huisblad), 03-07-2013, blz. UTR.1421.3 (hoofdfietsroute tussen 't Goyplein en het Furkaplateau is geopend)
- Blieck, Eddie de, "Niet iedereen blij met komst fietsstraten". In: Utrecht Dichtbij (huis-aan-huisblad), 04-12-2013, blz. UTR.1421.3 (De aanleg van vier hoofdfietsroutes in Utrecht, de 'rode loper', stuit op bezwaren. Het rood asfalteren past niet bij het beeld van diverse straten)
- Hoekstra, Diane, "Pinnen leiden fietser langs Herenroute". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 14-02-2015, bijlage 'Utrecht', blz. 10 (De nog te onbekende route wordt gemarkeerd met 145 metalen pinnen in het wegdek, die van het station via het Lepelenburg naar de Uithof leiden)
- Vusse, Peter van de, "Radicaal fietrsplan Maliebaan van de baan". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 29-05-2015, bijlage 'Utrecht', blz. 1 (Naar aanleiding van de vele protesten heeft wethouder Lot van Hooijdonk het plan teruggetrokken om de hoofdrijbaan van de Maliebaan om te bouwen tot fietspad met rood asfalt. Het autoverkeer zou dan over de parallelwegen moeten rijden. Bezien wordt nu of het wegdek van de parallelwegen comfortabeler voor fietsers kan worden.)
- "Start aanleg fietsstraat Leidseweg". In: Utrecht Dichtbij (huis-aan-huisblad), 02-09-2015, blz. UTR.1421.1 (De werkzaamheden op de Leidseweg zijn gestart, fietsers moeten tot begin 2016 omrijden. De fietshoofdroute krijgt asfaltstroken voor de fietsers en zij krijgen voorrang op kruisend verkeer.)
- Steinberger, Mathijs, "Stalen pin op fietspad blijkt flop. Weinig bekendheid". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 01-11-2016, bijlage 'Utrecht', blz. 7 (De Herenroute is gemarkeerd door midden van 131 stalen pinnen in het wegdek, maar ze vallen onvoldoende op en worden door fietsers niet begrepen. De project kostte € 6.500,-. Van de fietsers begrijpt 72% niet dat de Herenroute een alternatief is voor de route over het Vredenburg.)